- Euskal tradizio gastronomikoen ezagutza trukatzea eta Galiziako sukaldaritzaren errezeta tradizionalenak ezagutzea.

Hori izan da Gamarrako Ostalaritza Eskolak Pontevedrarekin proiektu batean parte hartzera eraman duen helburu nagusietako bat. Lankidetza-proiektu horretan, Gasteizko ikastetxe horretako ikasleek menu bat diseinatu dute euskal elaborazio tradizionalenekin, gero, menua erabaki ondoren, bideo bat grabatu dute hautatutako errezetak egiteko, eta, azkenik, Pontevedrako kideei bidali diete, haiek ere Euskal Herriko errezeta tradizionalak egin ditzaten. Aldaketan, Galiziako gastronomia tradizionalaren bideoak ere jaso dituzte. Hau da, bi ostalaritza-eskolek ezagutzak trukatzea eta erronka horretan parte hartzea erabaki dute. Hiru hilabete baino gehiago daramate lanean egun gutxi barru bukatuko da proiektuan. "Gamarrako Ostalaritza Eskolak eta Pontevedrako Carlos Oroza Lanbide Heziketako Ikastetxe Integratuak euskal eta galiziar elaborazio tradizionalak berreskuratzeko gastronomia-trukerako proiektu bat garatu dute, bi lurraldeetako kalitatezko tokiko produktuetan oinarrituta", azaldu du Iñaki Armentia Gasteizko Eskolako zuzendariak egunkari honetan. Ildo horretatik, zuzendariak gaineratu du Gasteizko 60 ikasle inguru lanean ari direla otsailaren amaieratik proiektu hori aurrera eramateko. Batetik, errezeta tradizionalen bila. Ondoren, aukeratutako menuak sukaldatzen. "Errezeta tradizionalak bilatzeko, ikasleek ikerketa-prozesu bat garatu behar izan dute beraien senideei laguntza eskatuz, batez ere amonei, baina errezeta tradizionalak ere bilatu dituzte sukaldaritzako liburu zaharretan edo Internet bidez", zehaztu du. Lan horren ondorioz, Euskal Herriko bazkari tradizional asko berreskuratu dituzte, eta kalitate goreneko tokiko produktuekin praktikan jarri dituzte, hainbat menu eginez, Iñaki Armentiak azaltzen duenez. Horrela, Gasteizko ikasleek euskal menu tradizional bat diseinatu dute, eta Pontevedrako ikasleek, berriz, galiziako bat. Lan horren ondoren, errezeta horiek, elaborazioetan egin dituzten bideoak eta elikagaiak trukatu dituzte, ikastetxe bakoitzean beste eskolako ikasleek prestatutako errezeta tradizionalak egiteko. Lan horren ondoren, Gamarran gaur galiziar menua zerbitzatuko da (atzo ere zerbitzatu zen) eta euskal menu tradizionala hilaren 20an eta 21ean eskainiko da, Iñaki Armentiak zehaztu duenez. "Gure ikastetxeetako ikasleek lan handia egin dute proiektu honetan, menuak asko landu dituzte eta, gainera, asko gozatu dute egindako lan honekin. Horregatik, gure eskolan Galiziako ikasleek egindako menua zerbitzatu nahi genuen, baina baita euskal menua ere, eta horrela egingo dugu", nabarmendu du.

Proiektua garatu ahal izateko, Gasteizko ikasleek hainbat erakunde instituzional eta ekoizleren laguntza izan dute. Adibidez, Euskadin Hazik lagundu du (landa-garapena, itsasertza eta elikadura). Laguntza horri esker, Iñaki Armentiak azaldu du menu horietan Arabako Errioxako ardoak, Idiazabal gazta, Eusko Labeleko eztia edo Ibarrako piperminak bezalako produktuak erabili direla, euskal kalitate handiko beste elikagai batzuen artean. Gainera, galiziar menuak egiteko ere jatorri izendapena edo adierazpen geografiko babestua duten produktuak ere iritsi zaizkie Galiziatik.

"Bai Gamarrako Ostalaritza Eskolan, bai Pontevedrako eskolatik, gastronomiarekiko eta etorkizuneko ostalarien prestakuntzarekiko grina partekatu dugu, baita tokiko eta km0 produktuen defentsa eta balorizazioa ere, eta ikastetxeetan ekonomia zirkularreko esperientziak ezarri ditugu, Pontevedran Horta Oroza eta Gamarran Baratzetik Jatetxera bezalako proiektuekin, zirkulua ixteko bere konpostaje-proiektuekin", ondorioztatu du.

Hain zuzen, berak dioenez, hainbeste gozatu dute proiektu honekin, non berriro errepikatuko duten laster. Hala ere, oraindik denbora dago horretarako, izan ere, momentuz behintzat, Gasteizko ikasleek laster hasiko diren azterketetara aurkeztu beharko dira eta.

Proiektua. Euskal tradizio gastronomikoen ezagutza trukatzea eta Galiziako sukaldaritzaren errezeta tradizionalenak ezagutzea. Hori izan da Gamarrako Ostalaritza Eskolak Pontevedrarekin proiektu batean parte hartzera eraman duen helburu nagusietako bat. Lankidetza-proiektu horretan, Gasteizko ikastetxe horretako ikasleek menu bat diseinatu dute euskal elaborazio tradizionalenekin, gero, menua erabaki ondoren, bideo bat grabatu dute hautatutako errezetak egiteko, eta, azkenik, Pontevedrako kideei bidali diete, haiek ere Euskal Herriko errezeta tradizionalak egin ditzaten.

"Gamarrako Ostalaritza Eskolak eta Pontevedrako Carlos Oroza Lanbide Heziketako Ikastetxe Integratuak euskal eta galiziar elaborazio tradizionalak berreskuratzeko gastronomia-trukerako proiektu bat garatu dute, bi lurraldeetako kalitatezko tokiko produktuetan oinarrituta".

"Errezeta tradizionalak bilatzeko, ikasleek ikerketa-prozesu bat garatu behar izan dute", azaldu du.