Unibertsitateko komunitateari ohitura iraunkorren inguruko prestakuntza ematea eta horrelako elikagaiak eskuratzen laguntzea, unibertsitateko ikasleei zein interesa duten gainerako herritarrei. Helburu horrekin, Euskal Herriko Unibertsitateak (UPV/EHU) azoka agroekologikoaren zortzigarren edizioa antolatu zuen atzo. Azoka amaitu ondoren, EHUko kide y azokaren antolatzailea José Ramón Mauleón-ek balorazioa oso positiboa izan zela azaldu zuen DIARIO DE NOTICIAS DE ALAVA egunkari honetan.

"Oso pozik gaude aurten ere azoka honen harrerarekin, bete egin dira koronabirusaren aurka ezarritako protokolo guztiak, eta, barazkien postuan, adibidez, espero baino askoz gehiago saldu da", adierazi zuen. Azokaren hasiera goizeko hamarretan hasi zen eta lau orduz hainbat elikagai postu mantendu ziren eta hitzaldiak ere egin ziren. Zehazki, letren fakultateko klaustroan jarri ziren postuak. Eta han produktu eta elikagai ekologikoak erosi ahal izan ziren. Gainera, horietako bakoitzean elikadura ekologikoaren garrantziari buruzko informazioa ere ematen zuten. Adibidez, postu batean, Bionekazaritzaren eskutik, elikagai ekologikoei buruzko informazioa eta salmenta eskaini zituzten, baita lokalak ere. Beste postu batean, EHUko analisi sentsorialaren laborategitik, ardoaren koloreak transmititzen duena edo kolorearekin nola bereizi azaltzen zuten. Zentzuzetik, bidezko merkataritzaren garrantzia azaldu zuten eta, gainera, bidezko merkataritza hori bermatzen duten produktuak ere izan ziren salgai. Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseilua ere elikagai ekologikoak eta tokikoak erosteko sareko postuetan sartu zen. Proiektu honen bidez, alde batetik, unibertsitate komunitatea elikagaien kontsumo ohitura jasangarrietan trebatu nahi da, iraunkortasuna ingurumenaren, ekonomiaren eta gizartearen esparrutik ulertuta, eta, beste alde batetik, unibertsitate komunitateari elikagai mota horiek eskuratzeko erraztasunak eman nahi zaizkio, unibertsitateak jokabide horiek praktikan jartzen lagunduko duen eragile aktiboa izan behar duela iritzita. Azoka horietan tokiko hainbat elkartek hartu zuten parte, hala nola, Bionekazaritza, Zentzuz Kontsumitu, edo Slow Food Araba eta unibertsitatea bera eta Lasehu. Horrela, azokak topagune izan ziren eta bertaratu zirenek zalantzak argitzeko eta parte hartu zuten elkarteek beren ikerkuntza beharrak azaltzeko aukera izan zuten.

Elikaduraren postuez gain, hiru hitzaldi ere egin ziren, lehena goizeko hamarretan, bigarrena hamaiketan eta hirugarrena ordu bat geroago, hamabietan. Lehen hitzaldia Arabako Mendiak Aske elkarteak eman zuen. Zehazki, Rebeka González de Alaiza eta Iñigo Leza Eolikoak: arabako arrisku bizian gaiari buruz eztabaidatu zuten. Hitzaldiak 50 minutu inguru iraundu zuen, eta streaming bidez jarraitu ahal izan zen edozein etxetatik, gainerako hitzaldietan bezala.

Bigarren hitzaldia, 11:00etatik 11:50era, covid-19aren osteko ekonomia izan zen, eta Aiora Zabala ekonomia eta ingurumen politikako irakasle afiliatuak eskaini zuen. Azkenik, azken saioa, 12: 00etan, janari beganoari buruzkoa izan zen. Hitzaldi hau June Ulaciak eskaini zuen, EHUko ikaslea. Zergatik naizen beganoa eta nola hasi zaitezkeen? izan zen azken hitzaldiaren izenburua.

Helburua. Arabako Euskal Herriko Unibertsitatean atzo ospatutako azoka agroekologikoaren, zortzi dira guztira antolatutakoak azken urteetan. Izan ere, ohikoena urtean bitan egitea da. Proiektu honen bidez, unibertsitate komunitatea elikagaien kontsumo ohitura jasangarrietan trebatu nahi da, iraunkortasuna ingurumenaren, ekonomiaren eta gizartearen esparrutik ulertuta. Hala ere, joan nahi duten herritar guztiei ere zuzenduta egoten da azoka, hau da, unibertsitateko ikasleei edo irakasleei ez ezik, elikadura osasungarri, ekologiko eta lokalean interesa duten guztiei ere sartzen uzten zaie.

Azoka. Unibertsitateko komunitateari ohitura iraunkorren inguruko prestakuntza ematea eta horrelako elikagaiak eskuratzen laguntzea, unibertsitateko ikasleei zein interesa duten gainerako herritarrei. Helburu horrekin, Euskal Herriko Unibertsitateak (UPV/EHU) azoka agroekologikoaren zortzigarren edizioa antolatu zuen atzo. Azoka amaitu ondoren, EHUko kide y azokaren antolatzailea José Ramón Mauleón-ek balorazioa oso positiboa izan zela azaldu zuen egunkari honetan.

Hitzaldiak. Elikaduraren postuez gain, hiru hitzaldi ere egin ziren, lehena goizeko hamarretan, bigarrena hamaiketan eta hirugarrena ordu bat geroago, hamabietan. Lehen hitzaldia Arabako Mendiak Aske elkarteak eman zuen. Zehazki, Rebeka González de Alaiza eta Iñigo Leza Eolikoak: arabako arrisku bizian gaiari buruz eztabaidatu zuten. Hitzaldiak 50 minutu inguru iraundu zuen, eta streaming bidez jarraitu ahal izan zen edozein etxetatik, gainerako hitzaldietan bezala.

Beganoa. Bigarren hitzaldia, 11:00etatik 11:50era, covid-19aren osteko ekonomia izan zen, eta Aiora Zabala ekonomia eta ingurumen politikako irakasle afiliatuak eskaini zuen. Azkenik, azken saioa, 12: 00etan, janari beganoari buruzkoa izan zen. Hitzaldi hau June Ulaciak eskaini zuen, EHUko ikaslea. Zergatik naizen beganoa eta nola hasi zaitezkeen? izan zen azken hitzaldiaren izenburua.

"Oso pozik gaude aurten ere azoka honen harrerarekin, bete egin dira koronabirusaren aurka ezarritako protokolo guztiak, eta, barazkien postuan, adibidez, espero baino askoz gehiago saldu da".