- Arabako Kromatiko jatetxeak Repsol Gidaren sarien lehen Eguzkia jaso du, sukaldean eta platerak prestatzen dituen bakoitzean duen "trebetasunagatik". Gainera, jatetxe horrekin batera, zazpi lagunek jaso dute saria, Repsolek eta Eusko Jaurlaritzak atzo iragarri zutenez. Aitor Rauleaga, Garena, Horma Ondo eta Ola Martin Berasategui jatetxeak, eta Amelia eta Hika gipuzkoarrak dira saria irabazi dutenak. Sari horiek atzo arratsaldean bertan eman zituzten, Donostian, Victoria Eugenia Antzokian. Eusko Jaurlaritzak ere parte hartu zuen, eta Javier Hurtado Turismo, Merkataritza eta Kontsumo sailburua izan zen bertan.

"Kromatikok iraultza ekarri du Euskadiko hiriburura jatorri korearra, jerezanoa, kolonbiarra eta bilbotarra duten lau gazteren eskutik, sukaldaritzan jakin-mina eta trebetasuna uztartzen baitituzte bost kontinenteei irekitako proposamen informal batean", azpimarratu zuten Repsoletik Gasteizko jatetxeari saria ematerako unean. Ildo horretatik jarraituz, Maria Ritter Repsol Gida zuzendariak ere ostalaritzak aurten egin duen lana goraipatu zuen: "Ausarten urtea da hau. Jakin duzuelako berriro hasten, ateak ilusioz ireki-tzen, jatetxeak kalera ateratzen eta kontsolamendu bila zebiltzan bezeroei begiekin irribarre egiten", azpimarratu zuen. Hala, gastronomiako eta jatetxeetakoprofesionalek proiektu eta ekipoei eusteko eta, kasu batzuetan, erronka profesional berriei ekiteko pandemiaz aurten egin duten ahalegin handia aintzatesteko balio izan zuen ekitaldiak. Javier Hurtado sailburuak bere sailak ostalaritza eta jatetxeen sektoreari eman dizkion laguntzak ere azpimarratu zituen. "2020 eta 2021 bitartean zuzeneko laguntzetan 100 milioitik gora jaso dituen erresistentzia-plan batekin eta kontsumorako bonuak bezalako beste neurri batzuekin, krisi honek hainbeste zigortutako sektoreen enpleguari eta jarduerari eusten lagundu nahi dugu", gogorarazi zuen.

Bestalde, Aitor Arregi de Elkanok hiru Eguzkien saria irabazi zuen, eta "parrillaren teknika eta trebezia" saritu zioten. Horrez gain, beste zazpi euskal jatetxek ere parte hartu zuten Eguzki Repsolen zerrendan: Kromatiko arabarrak, Aitor Rauleaga, Garena, Horma Ondo eta Ola Martin Berasategui bizkaitarrek, eta Amelia eta Hika gipuzkoarrek. Sar-tze berriekin, Repsol gidak aitortutako 64 jatetxe batu ditu Euskadik: "9 Tres Solesekin, 16 Dos Solesekin eta 39 Sol batekin. Gainera, Kataluniaren atzetik, Espainiako Hiru Soles gehien dituen bigarren autonomia-erkidegoa da", azaldu zuten Eusko Jaurlaritzatik. "Gastronomiaren bidez lortu genuen lurralde baten esentzia gogora ekartzea, sentitzea, haztatzea eta pertsona bakoi-tzarengan esperientzia paregabea sortzea. Zalantzarik gabe, Euskadiko turismo-eskaintzaren erakargarri handienetako bat da, eta nazioarteko turismo-proiekzioaren eragile nagusietako bat", gaineratu zuen Javier Hurtadok.

Gainera, aurten beste aintzatespen bat estreinatu da. El Sol sostenible, Eneko Atxari eman ziotena. Azumendi jatetxearen kasuan, "naturarekiko bizikidetzaren, inguruko baliabideen aprobetxamenduaren eta artisau-ekoizleekin batera egindako lanaren adibide da. Hemendik aurrera, Repsol gidak urtero emango du sari hau, Espainiako Elikagaiekin batera. Ingurumenaren gaineko eragina murrizten laguntzen duten, hurbileko ekoizleekin batera lan egitea sustatzen duten eta negozioaren planteamenduan jasangarritasunaren alde egiten duten proiektu gastronomikoak nabarmendu nahi dira", atzo azaldu zutenez.

Repsol gidak hirugarren urtez jarraian antolatu du, Eusko Jaurlaritzako Turismo, Merkataritza eta Kontsumo Sailaren eskutik, Repsol gidaren sarien banaketa. Ekitaldiaren garapen normala eta bertaratutakoen segurtasuna bermatzeko osasun segurtasuneko protokolo zorrotz batek markatu zuen ekitaldia: hala, guztira, 180 lagunek parte hartu zuten, (edukieraren %25a), gainera PCR probak eskatu ziren hirira joan aurretik, eta antigenoen testa egin ziren bertan, antzokira sartu aurretik.

"Egindako lan hau azkenaldian aurrerapen oso positiboa izan duten establezimenduei buruzkoa izan da, baita, hala eta guztiz ere, hilabete hauetan euren negozioen pertsiana lehen aldiz igotzera ausartu diren establezimenduei ere", ondorioztatu zuten Repsoletik.

Sariak. Atzo banatu ziren Repsol Gida Soleak Donostian, Eusko Jaurlaritzaren laguntzarekin. Gastronomiako eta jatetxeetako profesionalek proiektu eta ekipoei eusteko eta, kasu batzuetan, erronka profesional berriei ekiteko pandemiaz aurten egin duten ahalegin handia aintzatesteko balio izan zuen ekitaldiak. Sartze berriekin, Repsol gidak aitortutako 64 jatetxe batu ditu Euskadik: 9 Tres Solesekin, 16 Dos Solesekin eta 39 Sol batekin.