- Arabako zaindariaren eguna hurbil da eta, hala ere, arabarrek aurten, lehen urte historikoz, ezin izango dute ospatu iraganean egin duten bezala. Hala ere, Unai Fernández de Retana Clarete, jatetxeko sukaldari eta arduradunak, goi-sukaldaritzako bi errezeta prestatu ditu DIARIO DE NOTICIAS DE ÁLAVA egunkariaren irakurleentzat, San Prudentzio honetan arabar guztiek talo goxoaz gozatu eta lurraldeko patroiari omenaldia egin ahal izan diezaioten. Berak azaltzen duenez, ahosabairako bi talo bikain dira, eta, aldi berean, egiteko errazak.

"Taloa egitea oso erraza da. Gure aiton-amonek baserrietan betidanik egin duten irinarekin egiten da. Lehen, gainera, taloa sarritan egiten zen, biziraupen-bazkaria zelako", azaldu du sukaldariak. Talo bat egiteko hiru osagai baino ez dira behar. Arto-irina, ura eta gatza. Hiru osagai horiekin nahasketa bat egiten da, eta oratu ondoren, taloak sortzen hasten dira. "Ez dago arto-irin kopuru zehatzik. Gutxi gorabehera, familia osoarentzat egin nahi ditugun taloen arabera erabiltzen da. Behin irin kantitate bat hartuta, gatz pixka bat eta ura bota behar dizkiogu, masa sendo bat geratu arte. Ura pixkanaka bota behar da, masa bat egitea lortu dugula ikusi arte", azaldu du. Hiru osagai horiekin taloaren masa sortuta dago jada, "mundu guztiak egin dezake, sukaldariek edo sukaldean oso trebeak ez diren gazteek ere". Behin orea lortuta, trapu batekin estali behar da eta hozkailuan sartu, gutxienez ordu erdiz edo ordubetez. "Hozkailutik ateratzen dugunean bola bat egiten dugu orearen zati batekin, eta papera jartzen dugu bolaren goiko aldean eta beheko aldean. Ondo zapaltzen dugu, eta horrela, talorako argala den oldar bat sortuko dugu", zehaztu du. Hori egin eta gero, zartaginetik pasatzen da taloa urreztatzeko olio gutxirekin, eta urrats horiekin taloa eginda egongo litzateke.

"Taloetan gozoena barruan sartzen duguna izaten da. Eta nik oso gozoak diren bi proposatuko ditut", dio. Lehenengoa txerri papadarekin eta idiazabal gaztarekin egiten du. Lehenik eta behin, txerri-papada egosi behar da, eta gero moztu eta plantxan egin. "Horri gazta asko gehitu behar zaio", gaineratu du. Sukaldariak urdai arrunt bat erabili beharrean, txerriaren papadarekin egitea proposatu du, urdaia baino askoz "apartekoagoa" delako. "Txerri-papadak koipe asko du, ez da osasuntsuena egunero jateko, baina egun berezi baterako oso janari gozoa da", erantsi du.

Bigarren taloak txistorraz eta arrautza frijitu batez betetzea proposatzen du. "Txistorrari azala kentzen diot eta su motelean sukaldatzen dut. Bestalde, arrautza frijitua egiten dut eta taloan dena sartzen dut. Benetan taloa bikain geratzen dela horrela. Hori bai, eskuan eskuzapi bat izan, baliteke eskuak edo besoak zikintzea eta", gomendatzen du.

Bi talo horiez gain, Clareteko sukaldariak barazkijaleentzako bat ere proposatzen du, izan ere, herritar askok animalia hiltzea ez dakarten janariak aukeratzen dituzte. Haientzat, azken errezeta bat proposatzen du: "Talo hau egiteko aza pixka bat egosi behar dugu, eta eginda dagoenean, baratxuri batzuk botako diogu. Horri idiazabal gaztarekin lagun dakioke. Talo bat jateko beste modu bat barazki asko batu eta plater batean jan beharrean taloaren barruan sartzea da. Edozein barazki balio du, adibidez, esparragoak, piperrak, garagorra, tomateak eta baratxuri batzuk". Errezeta horiekin amantala jantzi eta sua piztu besterik ez da geratzen.

"Errezeta hauek oso sinpleak dira, oso errazak edonork egiteko aukera izateko. Normalean, azoketan tipikoa taloa txorizoarekin egitea izaten da, talo asko egiten dituztelako eta ez dutelako aukerarik eta denborarik gehiegi konplikatzeko. Txorizoa azkar egiten da eta horrek lana arintzen du. Baina talo asko egingo ez baditugu, denbora gehiago eskaini diezaiokegu eta sukaldean denbora gehiago eman. Horrela, San Prudentzio egunerako, talo berezi batzuk egin ahal izateko aukera izango dugu", dio.

Egun berezia. Arabako zaindariaren eguna hurbil da eta, hala ere, arabarrek aurten, lehen urte historikoz, ezin izango dute ospatu iraganean egin duten bezala. Hala ere, Unai Fernández de Retana Clarete jatetxeko sukaldari eta arduradunak goi-sukaldaritzako bi errezeta prestatu ditu DIARIO DE NOTICIAS DE ÁLAVA egunkariaren irakurleentzat, San Prudentzio honetan arabar guztiek talo goxoaz gozatu eta lurraldeko patroiari omenaldia egin ahal izan diezaioten.

Osagaiak. Talo bat egiteko hiru osagai baino ez dira behar. Arto-irina, ura eta gatza. Ez dago arto-irin kopuru zehatzik. Gutxi gorabehera, familia osoarentzat egin nahi ditugun taloen arabera erabiltzen da. "Behin irin kantitate bat hartuta, gatz pixka bat eta ura bota behar dizkiogu, masa sendo bat geratu arte. Ura pixkanaka bota behar da, masa bat egitea lortu dugula ikusi arte".

"Taloa egitea oso erraza eta sinplea da. Gure aiton-amonek baserrietan betidanik egin duten irinarekin egiten da. Lehen, gainera, taloa sarritan egiten zen, biziraupen-bazkaria zelako".

"Errezeta hauek oso sinpleak dira edonork egiteko aukera izateko. Normalean, azoketan tipikoa taloa txorizoarekin egitea izaten da, talo asko egiten dituztelako eta ez dutelako denborarik gehiegi konplikatzeko. Baina talo asko egingo ez baditugu, denbora gehiago eskaini diezaiokegu eta sukaldean denbora gehiago eman. Horrela, San Prudentzio egunerako, talo berezi batzuk egin ahal izateko aukera izango dugu", dio Clareteko sukaldariak Unai Fernández de Retanak.