Northwestern Unibertsitateko eta Ipar Carolinako Unibertsitateko (Chapel Hill, Ameriketako Estatu Batuak) munduko osasun adituek zuzendutako ikerketa berri baten arabera, inkestatutako helduen erdiak baino gehiagok kalte larriak jasango dituzte datozen bi urteetan kontsumituko duten uraren ondorioz.

Pertzepzioek jarrerak eta portaerak moldatzen dituztenez, uraren kalitatearekiko mesfidantzak eragin negatiboa du pertsonen osasunean, nutrizioan eta ongizate psikologiko eta ekonomikoan, baita urak segurtasun-estandarrak betetzen dituenean ere, Nature Communications -en argitaratutako azterlanaren arabera.

"Gure ura segurua ez dela pentsatzen badugu, ez dugu erabiliko", dio Sera Young Northwesterneko antropologia eta osasun globaleko irakasle eta ikerketa berriaren egile nagusiak. "Txorrotako uraz fidatzen ez garenean, ontziratutako ura erosten dugu, oso garestia eta ingurumenarentzat kaltegarria dena; freskagarriak edo bestelako edari azukredunak edaten ditugu, hortzentzat eta gerriarentzat kaltegarriak direnak; eta oso prozesatuta dauden prestatutako elikagaiak kontsumitzen ditugu edo jatetxeetara joaten gara etxean janaria ez prestatzeko, eta hori ez da hain osasungarria eta garestiagoa da", dio profesionalak.

"Edateko ura ez duten pertsonek ere estres psikologiko handiagoa izaten dute, eta depresio-arrisku handiagoa", gaineratu du.

Lloyd 's Register Fundazioaren 2019ko Munduko Arrisku Inkestako 141 herrialdetan 148.585 helduren estatu mailako datu adierazgarriak erabiliz, egileek ur-horniduragatiko kalte aurreratuen prebalentzia handia aurkitu zuten, Zambian altuena, Singapurren baxuena eta % 52,3ko batez besteko orokorra.