Kafetik hasi eta teraino, kafeina duten edariak goizeko errutinaren parte dira mundu osoan, baina edari ezagun horiek kaltegarriak izan daitezke gehiegi kontsumitzen direnean. Ikerketa berri baten arabera, American College of Cardiology (ACC) Asia 2024 en Delhi (India), egunean 400 mg kafeina baino gehiago edateak, asteko egun gehienetan, gaixotasun kardiobaskularrekiko sentiberatasuna areagotu dezake.
"Kafeinaren ohiko kontsumoak sistema parasinpatikoa alda lezake, eta presio arteriala eta bihotz-maiztasuna areagotu", adierazi du Nency Kagathara Dahodeko (India) Zydus Medical College eta Ospitaleko Barne Medikuntzako Departamentuko kide eta ikerketaren egile nagusiak.
"Gure ikerketa kafeinaren kontsumo kronikoak bihotzaren osasunean dituen ondorioak zehazten saiatu zen, zehazki bihotz-maiztasunaren eta presio arterialaren errekuperazioa", gaineratu du.
Kafeinaren kontsumo kronikoa honela definitu zen: kafeina duen edozein edari hartzea astean bost egunetan urtebete baino gehiagoan. Estudioa tea, kafea eta edari gaseosoetan zentratu zen.
Egileek 18 eta 45 urte bitarteko 92 pertsona normotenso eta osasuntsuk osatutako ausazko talde bat ebaluatu zuten. Parte-hartzaile guztiei tentsio arteriala eta pultsua neurtu zitzaien, eta hiru minutuko pauso-proba bat egin zitzaien. Arteria-presioa eta bihotz-maiztasuna proba egin eta minutu eta bost minutura neurtu ziren. Egileek parte hartzaile bakoitzaren datu soziodemografikoei eta eguneroko kafeina hartzeari buruzko informazioa erregistratu zuten.
Emaitzen arabera, parte-hartzaileen % 19,6k egunean 400 mg kafeina baino gehiago kontsumitzen zituzten, hau da, lau katilukada kafe, hamar latako freskagarri edo bi edari energetiko. Frogatu zen kafeinaren eguneko 400 mg-ko kontsumo kronikoak eragin nabarmena zuela nerbio-sistema autonomoan, eta denborarekin areagotu egiten zirela bihotz-maiztasuna eta presio arteriala.