“Udan nabarmen igo ohi dira ospitaleratzeak, beroaren eta urtaroari lotutako ingurumen-baldintzen ondorioz arriskua areagotzen duten gaixotasunengatik. Ohikoenak arnasketakoak, digestiokoak eta dermatologikoak dira. Osasun-baldintza horiek larriak izan daitezke, eta arreta medikoa behar dute, batez ere arrisku-taldeetan, hala nola haur txikietan, adinekoetan eta lehendik dauden baldintza medikoak dituzten pertsonetan”, azaldu du Alfredo Gaudes Pérez sendagileak, Sanitas Zentro Medikoko mediku orokorrak.

Udarekin lotutako fenomeno batzuk, hala nola bero-kolpeak, larriak izan daitezke garaiz tratatzen ez badira. MoMo (Arrazoi guztiengatiko eguneroko hilkortasuna monitorizatzeko sistema) Osasun Ministerioak jasotako zenbatespenen arabera, tenperaturari egotz dakiokeen gehiegizko hilkortasuna 21.774 heriotzakoa izan zen 2015 eta 2023 urteen artean. 

Beroarekin lotutako osasun-arazoak prebenitzeko helburuarekin, Sanitaseko adituek zerrenda bat egin dute urte sasoi honetako gaixotasun ohikoenak zeintzuk diren azaltzeko. Zerrenda horren arabera, elikagaien intoxikazioa da ohikoena. Beroaren eraginez egoera txarrean dauden elikagaiak hartzean sortzen dira.

Elikadura-intoxikazioak ohikoagoak dira udan, tenperatura altuak izaten baitira, eta elikagaietan bakterioak haztea eragin baitezakete. Arazo hori prebenitzeko, funtsezkoa da elikagaiak manipulatzean eta biltegiratzean higiene egokia izatea, elikagaiak erabat prestatzen direla ziurtatzea, behar bezala hoztea eta aire zabaleko janarien esposizio luzea saihestea. “Garai honetan, elikagai batzuk txarragoak izan daitezke. Horien artean esnekiak, haragiak, itsaskiak eta entsalada prestatuak daude; beraz, arreta handiagoa jarri behar da horiek jaterakoan”, azaldu du Blua de Sanitaseko nutrizionista Andrea Daniellek.